Kinatur

Kinatur

Vi er på Tur!

Fra det Norske misjonsselskap Region Stavanger er vi fire heldige som har fått en tur til Kina! Bli med oss på turen som varer fra 3.-18. april 2009.

Du kan skrive en kommentar, eller du kan sende meg en mail.

Dag 3: Til Nanjing

Inntrykk fra turenPosted by Lars Sigurd Mon, April 06, 2009 22:12:11

Innenlandsflyet fra Beijing til Nanjing var litt forsinket, men siden vi fikk lunsj om bord, sparte vi inn det tapte. Dermed kunne vi gjøre de to tingene guiden hadde sett for seg vi skulle i Nanjing; besøke en berømt grav fra Ming-dynastiet (ca 1400), og se den første broen over Yangtse-elven som kineserne konstruerte og bygde selv (1968), til Maos store tilfredshet.

Selve gravhaugen til den første keiser i Ming-dynastiet, Zhu Yuanzhang, var ikke tilgjengelig. Anlegget rundt, med parker, porter, templer og en ”hellig vei” opp mot graven var vakkert og majestetisk. Men det mest interessante var kanskje å bli litt kjent med selve skikkelsen Zhu Yuanzhang og den historiske epoken.

Dynastiet før Ming var nemlig det Mongolske overherredømmet kalt Yuan-dynastiet. Det skjedde mye positivt under de knapt hundre årene i Yuan-tiden, men fattigdom og sult sammen med følelsen av å være okkupert førte til bondeopprør mange steder. Zhu Yuanzhang var en ung bondesønn som sluttet seg til en av disse hærene, og pga sin dyktighet ble han forfremmet, og da hans general falt tok han over og ledet denne bondehæren til seier. Ming-dynasiet ble en slags renessanse, hvor man ville finne tilbake til det flotteste i kinesisk kultur. Mye av den kinesiske kunst vi kjenner ble hentet fra tidligere epoker og forfinet i denne tiden.

Så et hopp til Maos kommunistiske Kina. Mao mistet mye av makten han hadde hatt etter flere mislykkede kampanjer. I 1966 satte kulturrevolusjonen inn og Mao fikk tilbake førersetet i kinesisk politikk. Slagordet var det samme: vi kan klare det selv! Det ble blant annet bevist ved byggingen av en bro over Yangtse-elven. 4,6 km lang og med bilvei oppe, tog under. Et imponerende byggverk, som i dag lider under mangel på finansiering. Den koster 10 mill kroner i året å holde vedlike… Da er det godt at en kinesisk krystallkulemaler har sitt atelier og selvsagt suvenirbutikk, i et av brofundamentene, og overskuddet går til dette hardt tiltrengte vedlikeholdet.

Om kvelden etter å ha sjekket inn på hotellet, ble vi samlet til en liten Kina-samling hvor vi møtte universitetslektor Don Snow som kunne informere om situasjonen for kristent arbeid i Kina. Også en tidligere NLM-misjonær som er med oss på turen kunne fortelle om sin virkeomhet.