Kristins blogg

Kristins blogg

Turist i Hangzhou

Kina november 2012Posted by Kristin Sun, November 18, 2012 00:24:54

Idag har jeg vært turist i Hangzhou. Universitetet arrangerte båttur på The Grand Canal, sannsynligvis den lengste og eldste menneskekonstruerte kanal i verden. Kanalen starter i Beijing i nord og ender opp i Hangzhou i sør. Den er 1 794 km lang og forbinder fem store elvene i Kina: Haihe, den gule floden, Huai, Yamgtze og Qiantang. Kanalen ble påbegynt i år 500 fKr og ferdig i løpet av Sui-dynastiet (518-618).

Etter båtturen var vi på et museum og så på utstillinger om paraplyer/rarasoller, kniver og sakser. Også dette var interessant!

Ettermiddagen og kvelden tilbrakte jeg ved Hangzhous store tursitattraksjon, the Western lake, som ble UNESCO fredet i 2011. Konferansen var da formelt avsluttet, men jeg var så heldig å ha selskap med Marina Xiojing Wang fra Universitetet i Edinburg. Hun har nylig avsluttet en doktorgrad som handler om den økumeniske bevegelsen i Kina på tidlig 1900-tall, og vil etter jul flytte til Hong Kong hvor hun har fått en undervisnings- og forskningsstilling. I henne hadde jeg både tolk og leksikon og en svært interessant samtalepartner.

(Jeg skulle gjerne lagt ut flere bilder fra denne siste dagen her, men sliter med å få lastet dem opp.)

  • Comments(0)//kblogg.tjelle.org/#post25

Historiske misjonærfotografier

Kina november 2012Posted by Kristin Thu, November 15, 2012 16:11:18

Fotografier tatt av vestlige misjonærer i Kina, er tema for flere av foredragene under denne konferansen. Kinesiske historikere har i løpet av det siste tiåret i økende grad blitt oppmerksomme hvilke skatter som skjuler seg i amerikanske og europeiske misjonsarkiv. Misjonærer var opptatt av å dokumentere forholdene i de landene de arbeidet i. Fotografier viste seg jo også å være nyttige og effektfulle i markedsføringen av misjonsprosjektene. I Kina, som i løpet av det 20. århundret har gjennomgått utallige kriger, revolusjon og kulturrevolusjon, er svært mye historisk materiale gått tapt og også bevisst destruert. Misjonærfotografiene viser seg derfor å være viktige historiske dokument.

Her er noen eksempler på fotografier fra vårt arkiv:

Øverst til venstre: Pikeskolen i Yiyang, 1915

Øverst til høyre: Changsha menighet, 1914

Nederst til venstre: Kirkestyret i Sinhua misjonsdistrikt, 1928

Nederst til høyre: Misjonshospitalet i Yiyang, 1910

  • Comments(1)//kblogg.tjelle.org/#post24

Misjonsarkivet presentert i Kina

Kina november 2012Posted by Kristin Thu, November 15, 2012 15:48:00

Da er jeg ferdig med mitt konferanseinnlegg. Hvis noen lurer på hva jeg pratet om, så presenterte jeg for det første, Det Norske Misjonsselskaps arbeid i Hunan-provinsen i perioden 1902-1951. For det andre beskrev jeg arkivmateriale relatert til den kristne kirke i Hunan, tilgjengelig i Misjonsarkivet i Stavanger. Jeg viste et utvalg av fotografier, men også eksempler på annet kinesisk arkivmateriale som eiendomsskjøter og kirkebøker.

Jeg fikk mange spørsmål etter presentasjonen. Spesielt var det stor interesse for de 99 kirkebøkene fra ulike menigheter i Hunan: www.mhs.no/arkiv/article?247 Ikke overraskende viser dette seg å være et nokså unikt kildemateriale. Det var derfor hyggelig å kunne meddele at Statsarkivet har sagt ja til å assistere oss i arbeidet med å digitalisere kirkebøkene fra Kina, og at dette arbeidet snart vil komme igang.

Det er i det hele tatt veldig hyggelig å være her. Jeg føler meg så velkommen, selv om jeg hverken snakker kinesisk eller er sinolog. Folk er begeistret over at en norsk institusjon nå ønsker å bidra til at kunnskapen om kinesisk kirkehistorie, og om kinesisk-vestlige interkulturelle relasjoner, øker.

  • Comments(0)//kblogg.tjelle.org/#post23

Zhejiang University

Kina november 2012Posted by Kristin Wed, November 14, 2012 09:47:28

Mens jeg venter på at konferansen skal starte, har jeg idag tatt meg en spasertur rundt på universitetsområdet. Zhejiang universitet ble offisielt grunnlagt i 1897 og hadde da tittelen Qiushi, som betyr "å søke sannheten". Idag er det en fusjon av 4 universitet gjennomført i 1998. I følge professor Hong Sheng, som jeg møtte igår, har universitetet en enda eldre opprinnelse, nemlig som et kristent college grunnlagt av amerikanske, presbyterianske misjonærer.

Universitetets hjemmeside: http://www.zju.edu.cn/english/

Universitetet har idag mer enn 40 000 studenter, og er nå rangert som det 4. beste i Kina, som nr 25 i Asia og som nr 170 i verden. For å sammenligne er Universitetet i Oslo på 111. plass og Universitetet i Bergen på 145. (QS World University Ranking). Hverken UiS eller MHS finner jeg på denne listen...

Capus-området er nytt og moderne, med svært ordnede trafikkforhold, og ligger nydelig til ved et våtmarksområde. Noe å vurdere for norske studenter som vil ut i verden?

  • Comments(2)//kblogg.tjelle.org/#post22

På plass i Hangzhou

Kina november 2012Posted by Kristin Wed, November 14, 2012 03:37:05

Da er jeg landet i Hangzhou! Jeg ble møtt på flyplassen av en smilende kinesisk jente, Ivy, som viste seg å være PhD-student i engelsk litteratur. Hun bestilte taxi og fulgte meg helt frem til hotellet. Hotellet (Zijingang International Hotel, www.zjghotel.com.cn) er femstjerners og ligger i gangavstand fra universitet hvor konferansen skal foregå. Jeg havnet i 14. etasje. Her har jeg det veldig bra, med flott bad og god arbeidsplass m/ internett. Bildene viser utsikten fra hotellrommet mitt.

Ivo og professor Hong Shen tok meg med til lunsj på en restaurant som var drevet av lokale bondelag og kjent for gode grønnsaker og råvarer. Alt smakte godt! Spesielt tofu-rettene.

Hong Shen er ansatt ved Institutt for engelsk litteratur, School of International Studies, Zhejiang University (www.sisins.zju.edu.cn/litterature/Elndex.asp). I tillegg til engelsk, er misjonshistorie i Kina hans interessefelt. Han leder et forskningsprosjekt om dette og har flere PhD-studenter som jobber med emnet kristen misjon. Prosjektet er støttet av det kinesiske kunnskapsdepartementet. Hong Shen har gitt ut flere bøker om misjonærfotografier, og han viste stor interesse for de eksempler på fotografier fra vårt Kina-arkiv som jeg hadde med. Ellers jobbet han og hans studenter systematisk med å kartlegge all misjon og alle misjonærer som hadde vært i Kina. Målet var å publisere dette i en nettversjon, først på kinesisk og senere på engelsk. Også av den grunn var han svært interessert i det jeg hadde å fortelle om norske lutherske misjonsorganisasjoner, en historie som var mer eller mindre ukjent for han.


  • Comments(0)//kblogg.tjelle.org/#post21

Siste dag ved LTI

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Fri, November 14, 2008 15:19:20

LTI betyr Lutheran Theological Seminary, og det er stort sett her jeg har oppholdt meg den siste uka. Ved denne institusjonen utdannes det prester og andre arbeidere til menighetene i den Lutherske kirken i Sør Afrika. Jeg har bodd i et lite hus (eller kanskje det ligner mer en garasje? Se bildet nederst til høyre) helt for meg selv mens Kristin og Odd Magne m/ familie, som vanligvis bor i huset, er på en liten ferie i Cape Town. Ellers har jeg fått låne Odd Magne sitt kontor og brukt skolens bibliotek og andre fasiliteter. Det har vært en fin og rolig avslutning på oppholdet mitt her i Sør Afrika. I kveld er jeg invitert til middag hos en familie fra Zimbabwe som også bor her på campus. I morgen setter jeg meg på flyet til Johannesburg, deretter flyr jeg til London og kommer hjem på søndag.  • Comments(1)//kblogg.tjelle.org/#post20

Martha og Lars Larsen

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Thu, November 13, 2008 17:57:22

Dere begynner kanskje å få nok av Sør Afrikansk misjonshistorie nå, men jeg har lyst til å fortelle litt til. Martha og Lars Larsen kom til Sør Afrika i 1850. Martha som mer eller mindre er gått i glemmeboken, var faktisk den første kvinnelige NMS-misjonær. Før hun reiste ut hadde hun i flere år bestyrt et daghjem for barn mens Lars hadde studert både ved en misjonsskole i Tyskland og var elev ved det første kull utdannet ved Misjonsskolen i Stavanger. Historien om den første dåp i Zulu-misjonen foretatt av Schreuder i 1858 er vel kjent. Mindre kjent er det at jenta som ble døpt, Mathenjwase kaNondumo Shange, var tjenestejente for familien Larsen og hadde gatt i skole hos Martha.

Larsens grunnla misjonsstasjonen Nhlazatsche i 1863, en stasjon som ligger høyt oppe i fjellene. På denne stasjonen forble de helt til de begge døde i 1890 med få måneders mellomrom (se bilde av graven deres). Martha og Lars fikk ikke selv barn, men det ble sagt om dem at de hadde mange afrikanske sønner og døtre. Da vi besøkte menigheten i forrige uke fikk vi komme hjem til en gammel skolelærer som ennå var levende interessert i historie. Han hadde klart å redde den gamle kirkeboken som var helt fra Larsen's tid, og da vi kom på besøk syntes han det var en passelig anledning til å ta den frem. Hege fotograferte mange av sidene i boka, men ellers rådet vi ham til å levere det verdifulle historiske dokumentet til kirkens arkiv.

  • Comments(1)//kblogg.tjelle.org/#post19

Misjonshistorieseminar i 2009

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Wed, November 12, 2008 12:09:58

Misjonshøgskolen og Universitetet i Stavanger er sammen om forskningsprosjektet med fokus på norsk misjon i Sør Afrika og Madagaskar 1880-1960. I den forbindelse skal vi i samarbeid med Sør Afrikanske historikere arrangere en konferanse her i Pietermaritzburg i november neste år. En av dagene ble brukt til å planlegge denne. Vi benyttet også anledningen til å ta en tur rundt på det nydelige Universitetsområdet i Pietermaritzburg. Det er helt ubegripelig at dette universitetet frem til 1994 - for altså bare 14 år siden - kun var åpent for hvite studenter!

  • Comments(1)//kblogg.tjelle.org/#post18
Next »