Kristins blogg

Kristins blogg

Siste dag ved LTI

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Fri, November 14, 2008 15:19:20

LTI betyr Lutheran Theological Seminary, og det er stort sett her jeg har oppholdt meg den siste uka. Ved denne institusjonen utdannes det prester og andre arbeidere til menighetene i den Lutherske kirken i Sør Afrika. Jeg har bodd i et lite hus (eller kanskje det ligner mer en garasje? Se bildet nederst til høyre) helt for meg selv mens Kristin og Odd Magne m/ familie, som vanligvis bor i huset, er på en liten ferie i Cape Town. Ellers har jeg fått låne Odd Magne sitt kontor og brukt skolens bibliotek og andre fasiliteter. Det har vært en fin og rolig avslutning på oppholdet mitt her i Sør Afrika. I kveld er jeg invitert til middag hos en familie fra Zimbabwe som også bor her på campus. I morgen setter jeg meg på flyet til Johannesburg, deretter flyr jeg til London og kommer hjem på søndag.  • Comments(1)//kblogg.tjelle.org/#post20

Martha og Lars Larsen

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Thu, November 13, 2008 17:57:22

Dere begynner kanskje å få nok av Sør Afrikansk misjonshistorie nå, men jeg har lyst til å fortelle litt til. Martha og Lars Larsen kom til Sør Afrika i 1850. Martha som mer eller mindre er gått i glemmeboken, var faktisk den første kvinnelige NMS-misjonær. Før hun reiste ut hadde hun i flere år bestyrt et daghjem for barn mens Lars hadde studert både ved en misjonsskole i Tyskland og var elev ved det første kull utdannet ved Misjonsskolen i Stavanger. Historien om den første dåp i Zulu-misjonen foretatt av Schreuder i 1858 er vel kjent. Mindre kjent er det at jenta som ble døpt, Mathenjwase kaNondumo Shange, var tjenestejente for familien Larsen og hadde gatt i skole hos Martha.

Larsens grunnla misjonsstasjonen Nhlazatsche i 1863, en stasjon som ligger høyt oppe i fjellene. På denne stasjonen forble de helt til de begge døde i 1890 med få måneders mellomrom (se bilde av graven deres). Martha og Lars fikk ikke selv barn, men det ble sagt om dem at de hadde mange afrikanske sønner og døtre. Da vi besøkte menigheten i forrige uke fikk vi komme hjem til en gammel skolelærer som ennå var levende interessert i historie. Han hadde klart å redde den gamle kirkeboken som var helt fra Larsen's tid, og da vi kom på besøk syntes han det var en passelig anledning til å ta den frem. Hege fotograferte mange av sidene i boka, men ellers rådet vi ham til å levere det verdifulle historiske dokumentet til kirkens arkiv.

  • Comments(1)//kblogg.tjelle.org/#post19

Misjonshistorieseminar i 2009

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Wed, November 12, 2008 12:09:58

Misjonshøgskolen og Universitetet i Stavanger er sammen om forskningsprosjektet med fokus på norsk misjon i Sør Afrika og Madagaskar 1880-1960. I den forbindelse skal vi i samarbeid med Sør Afrikanske historikere arrangere en konferanse her i Pietermaritzburg i november neste år. En av dagene ble brukt til å planlegge denne. Vi benyttet også anledningen til å ta en tur rundt på det nydelige Universitetsområdet i Pietermaritzburg. Det er helt ubegripelig at dette universitetet frem til 1994 - for altså bare 14 år siden - kun var åpent for hvite studenter!

  • Comments(1)//kblogg.tjelle.org/#post18

Vennlige mottakelser

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Wed, November 12, 2008 11:48:43

På vår rundreise i Zululand besøkte vi som kjent flere gamle, norske misjonsstasjoner som idag er aktive kirkesentre. Overalt hvor vi kom fikk vi en varm og vennlig mottakelse. Pastoren i menigheten hadde i flere tilfeller invitert representanter for de eldste i menigheten, menn og kvinner som ennå hadde mange minner og historier om de norske misjonærene å fortelle. Bevisstheten om det norske opphavet er ennå tilstede hos de gamle, og helt ufortjent fikk vi ta imot deres takknemlighet.

  • Comments(2)//kblogg.tjelle.org/#post17

Ekombe kirke

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Mon, November 10, 2008 11:48:49

På vår rundreise i Zululand besøkte vi tilsammen 7 kirkesentre som alle tidligere var misjonsstasjoner. Jeg var veldig glad for at vi også reiste til Ekombe, stasjonen etablert av Karl Larsen Titlestad i 1880. Denne stasjonen ligger høyt og ble regnet som en av de mest avsidesliggende, men beliggenheten var da også nydelig med fantastisk utsikt over skog og fjell. Vi konkluderte med at Titlestad her i dette landskapet, som ikke minnet så lite om norsk natur, må ha følt seg hjemme. Titlestad reiste til Norge i 1891, og i 1895 overtok sønnen Lars Martin, også han misjonsprest, stasjonen. Han bestyrte denne med unntak av et hjemmeophold i 1904-06 frem til 1920. Kirke ble bygget i denne perioden, og denne var fremdeles i bruk av Ekombe menighet. Kirken hadde nok ikke vært renovert på alle disse årene og var i en svært forfallen tilstand. For oss som historikere var det jo interessant å se på disse gamle byggene som mer eller mindre var uberørt. Men for menighetens skyld skulle jeg ønske at de kunne skaffe seg finansiering til renovasjon og vedlikehold. Vi snuste også litt rundt i sakristiet og fant noen gamle kirkebøker som vi anbefalte at de fikk overlevert til kirkens arkiv på Umpumulo.

  • Comments(3)//kblogg.tjelle.org/#post16

Prins Bongani Zulu

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Sun, November 09, 2008 18:10:48
Bongani Zulu er PhD-student og er som meg og knyttet til misjonsforskningsprosjektet. Han skal drive forskning på de mange Zulu-evangelister og lærere som samarbeidet med de norske misjonærene og som mer eller mindre er glemt i historieskrivningen. Bongani var tidligere var prost i Johannesburg. Han tilhører Zulu-ætten som alle Zulu-kongene stammer fra, er fetter til nåværende kong Zwethilini Goodwill og bærer til og med prinsetittelen. Vi fikk absolutt inntrykk av at det var en stolt prins som med glede kunne vise frem sitt rike til oss 4 fra nord, og vi fikk i løpet av turen mange interessante innblikk i historien til Zulu-kongedømmet. Blog Image

  • Comments(3)//kblogg.tjelle.org/#post15

Tilbake fra rundreise i Zululand

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Sun, November 09, 2008 17:47:44
I går (lørdag 8. november) kom jeg tilbake til Pietermaritzburg etter en 4 dagers tur i Zululand. Hele prosjektgruppen - Odd Magne, Hege, Roald, Bongani Zulu og jeg - kjørte sammen i en leid Nissan X Trail. Vi har hatt en meget opplevelsesrik og vellykket tur. Jeg har veldig mye å fortelle men må kanskje fordele bildene og fortellingene over flere innlegg på bloggen utover i neste uke. Jeg skal nemlig være alene i huset til Kristin og Odd Magne mens de er på ferie i Cape Town og regner med å få god tid. På et av bildene her ser dere elva Tugela, dette er grenseelva mellom Zululand og Natal. Zululand var et selvstendig kongerike frem til det ble annektert av britene og inkludert i kolonien Natal på slutten av 1800-tallet. Under apartheidregimet var Zululand en av de såkalte Bantustatene, mens det i dag er en del av provinsen KwaZuluNatal.

  • Comments(0)//kblogg.tjelle.org/#post14

Den norske hall i Durban

Sør-Afrika 2008Posted by Kristin Tue, November 04, 2008 16:41:46
I går besøkte vi også et annet minnesmerke fra en svunnen tid - nemlig "Den norske hall". Dette har vært et sted hvor norske settlere i Durban har hatt sine samlinger og fester helt siden 1922. Nå er nok entusiasmen for fedrelandet og norsk kultur i ferd med å dabbe av i Durban, mens vi besøkte hallen var det et slankemiddel-firma som leide lokaet. Odd Magne fant likevel at avisa "Fram", som ble gitt ut som en ukeavis for nordmenn i Sør Afrika frem til 1950-tallet, var verdt et studie. Han er nå i forhandlinger med sentrale personer i det gjenværende norske miljøet om muligheten for å ta fotokopier av denne avisa.

  • Comments(0)//kblogg.tjelle.org/#post13
Next »